Blog

Mikä tapahtumateollisuus?

Olen koko syksyn koittanut ymmärtää, että miten Suomalainen ja Eurooppalainen tapahtumateollisuus on järjestäytynyt. Olen tutkinut erilaisten yhdistysten nettisivuja, osaan jopa liittynyt mukaan, mutta siltikään ei ole löytänyt toimijaa, jonka toiminta käsittelisi laaja-alaisesti koko tapahtumakenttää eli tapahtumateollisuutta.

Kolmen kuukauden tutkimustyön jälkeen alan jo taipua siihen, että tapahtumateollisuutta ei ole olemassa ainakaan Suomessa. On olemassa pieniä osasia; on tapahtumamarkkinointia, on sponsorointia, on musiikkitapahtumia, on urheilua, messuja, konsertteja. Kaikki tyytyväisesti omissa lokeroissaan, vaikka kaikki ovat tapahtumia. Kun asiaa hieman hahmottelee, niin nämähän muodostavat sen tapahtumateollisuuden.

Jos tämä lokeroituminen on totta ja jos tulkintani siitä oikea eli että Suomessa ei tapahtumateollisuutta tunnisteta kokonaisena toimialana, se selittää monia asioita. Se selittää miksi niin monet tapahtumien kehittymiseen ja koko alan kehittymiseen liittyvät asiat laahaavat. Miksi vaikkapa melulupa käytännöissä ei ole selkeitä käytäntöjä, miksi vapaaehtoistyöstä kirjoitetaan yksipuolisia artikkeleita mediassa näkemättä sitä tärkeämpää yhteiskunnallisesti merkittävää puolta asiasta. Miksi alkoholin nauttiminen katsomoissa vapautui Suomessa vasta 2018.

Kun ala ei itse tunnista itseään, ei sitä voi muutkaan yhteiskunnan toimijat tunnistaa. Kehitys ei ole  mahdollista, kun kehityksen ympäristöä ei tunnisteta. Otan tavoitteeksi vuodelle 2019 tehdä tapahtuma-alasta tunnistettavamman toimijan. Ja koska yksin homma on mahdoton tehdä haastan teidät kaikki alan tekijät mukaani.

Mitä turvallisuus on?

Turvallisuus on noussut tässä ajassa arvoonsa. Maailma on muuttunut turvattomammaksi ja uhkien määrä on aivan eri luokkaa kuin kymmenen vuotta sitten. Myös tapahtumissa käynti on lisääntynyt ja vieraita tapahtumissa vierailee vuosi vuodelta enemmän. Onko turva-ala kuitenkaan pysynyt maailman muutoksen mukana?

Kentältä kuuluu, että kävijämäärien kasvaessa turvallisuutta ratkaistaan edelleen lisäämällä järkkärien määrää. Kustannukset nousevat ja rahaa siirtyy sisällöistä turvan toteutukseen. En vähättele turvallisuutta, mutta haluan kyseenalaistaa nykyistä toteutustapaa. Loppu kesästä saimme lukea lehdistä miten Weekend Festivalin yleisö soitteli sisäänpääsyjonosta poliisille pelätessään tallautumista, järjestyshenkilöt lisäsivät ongelmaa heittämällä väkijoukkoon vesipulloja…

Ensisijassa turvallisuus on tunne. Jos tapahtumassa onnistumme pitämään yllä turvallisuudentunteen, olemme onnistuneet. Turvallisuudentunne ei lisäänny armeijalla järkkäreitä tai riittävän usein uusitulla voimankäyttö koulutuksella. Tässä maailmassa turvallisuus syntyy tiedosta; hyvästä viestinnästä ja toimivasta palvelusta. Ongelma Weekendin portilla syntyi kun ihmiset eivät tienneet mitä tapahtuu ja kauanko odotus kestää.

Kaksi viikkoa sitten seminaaritapahtumassa avattiin baari klo 15:00 ja paikalle jouduttiin tuomaan osallistujamäärään perustuva määrä järjestyksenvalvojia. Olipa sekin erikoinen tilanne kun muutamaa sataa seminaarivierasta vahti 5 reisitaskuista järjestyksenvalvojaa iltapäivän kestäneessä seminaarissa. Ja ei, kukaan ei ollut humalassa, pääosa kaikista vieraista kiiruhti päiväkodin kautta kotiin ruuan laittoon. Mutta koska määräys on, että baarin auki ollessa on järjestystä valvottava järkkäri/ 100 vierasta, niin näin sitten toimittiin. Ei perustunut järkeen vaan määräykseen.

Turva-alan ja myös valvovien viranomaisten on aika herätä siihen, että maailma on muuttunut. Yksi sääntö ei enää päde kaikkeen. Analyysia siitä millä luodaan turvallisuutta missäkin tilanteessa on tultava toimintaan lisää. Monesti hyvä viestintä, oikein mitoitettu palvelu ja riittävä opastus on  paras perusta turvallisuudelle. Oikein mitoitettu ja ammattilainen turvahenkilöstö on aina tärkeä osa toimivaa tapahtumaa.

 

 

 

Nyt tulee näkemystä tapahtumabisneksestä!

Tervetuloa lukemaan blogia tapahtumabisneksestä. Kirjoitamme tässä blogissa tekstejä, jotka ottavat kantaa tapahtumaliiketoimintaan liittyviin asioihin ja ilmiöihin. Olemme tapahtumabisneksen pää-äänenkannattaja ja haluamme tomuttaa alaa rakentavasti.

Blogin takaa löytyy pitkän linjan tapahtuma-alan ammattilaisia. Pääasiallisina kirjoittajina toimivat pitkään alalla vastaavina tuottajina ja tuotantojen liideinä toimineet Kati Kuusisto ja Jonna Herranen. Kaikki viisaus ei kuitenkaan asu meissä, joten pyrimme löytämään kirjoittajiksi ja haastateltaviksi alan kiinnostavia vaikuttajia ja tekijöitä.

Tavoitteenamme on edistää tapahtuma-alan kehittymistä itsenäisenä toimialana ja herättää keskustelua. Ensimmäisenä kiinnostavana aiheena otamme käsittelyyn tapahtumaturvallisuuden.