Mitä turvallisuus on?

Turvallisuus on noussut tässä ajassa arvoonsa. Maailma on muuttunut turvattomammaksi ja uhkien määrä on aivan eri luokkaa kuin kymmenen vuotta sitten. Myös tapahtumissa käynti on lisääntynyt ja vieraita tapahtumissa vierailee vuosi vuodelta enemmän. Onko turva-ala kuitenkaan pysynyt maailman muutoksen mukana?

Kentältä kuuluu, että kävijämäärien kasvaessa turvallisuutta ratkaistaan edelleen lisäämällä järkkärien määrää. Kustannukset nousevat ja rahaa siirtyy sisällöistä turvan toteutukseen. En vähättele turvallisuutta, mutta haluan kyseenalaistaa nykyistä toteutustapaa. Loppu kesästä saimme lukea lehdistä miten Weekend Festivalin yleisö soitteli sisäänpääsyjonosta poliisille pelätessään tallautumista, järjestyshenkilöt lisäsivät ongelmaa heittämällä väkijoukkoon vesipulloja…

Ensisijassa turvallisuus on tunne. Jos tapahtumassa onnistumme pitämään yllä turvallisuudentunteen, olemme onnistuneet. Turvallisuudentunne ei lisäänny armeijalla järkkäreitä tai riittävän usein uusitulla voimankäyttö koulutuksella. Tässä maailmassa turvallisuus syntyy tiedosta; hyvästä viestinnästä ja toimivasta palvelusta. Ongelma Weekendin portilla syntyi kun ihmiset eivät tienneet mitä tapahtuu ja kauanko odotus kestää.

Kaksi viikkoa sitten seminaaritapahtumassa avattiin baari klo 15:00 ja paikalle jouduttiin tuomaan osallistujamäärään perustuva määrä järjestyksenvalvojia. Olipa sekin erikoinen tilanne kun muutamaa sataa seminaarivierasta vahti 5 reisitaskuista järjestyksenvalvojaa iltapäivän kestäneessä seminaarissa. Ja ei, kukaan ei ollut humalassa, pääosa kaikista vieraista kiiruhti päiväkodin kautta kotiin ruuan laittoon. Mutta koska määräys on, että baarin auki ollessa on järjestystä valvottava järkkäri/ 100 vierasta, niin näin sitten toimittiin. Ei perustunut järkeen vaan määräykseen.

Turva-alan ja myös valvovien viranomaisten on aika herätä siihen, että maailma on muuttunut. Yksi sääntö ei enää päde kaikkeen. Analyysia siitä millä luodaan turvallisuutta missäkin tilanteessa on tultava toimintaan lisää. Monesti hyvä viestintä, oikein mitoitettu palvelu ja riittävä opastus on  paras perusta turvallisuudelle. Oikein mitoitettu ja ammattilainen turvahenkilöstö on aina tärkeä osa toimivaa tapahtumaa.